A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підкамінська громада
Львівська область, Золочівський район

Про проведення громадського обговорення проєкту рішення Підкамінської селищної ради щодо щодо пониження ступеня Орихівчицького закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом Підкамінської селищної ради Львівської області до

Дата: 19.08.2022 15:30
Кількість переглядів: 1768

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про проведення громадського обговорення проєкту рішення Підкамінської селищної ради щодо щодо пониження ступеня Орихівчицького закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом Підкамінської селищної ради Львівської області до закладу освіти І ступеня з 1 вересня 2023 року.

1. Найменування організатора громадського обговорення – Підкамінська селищна рада, відділ освіти та гуманітарної політики Підкамінської селищної ради.

2. Ініціатор громадського обговорення – відділ освіти та гуманітарної політики Підкамінської селищної ради.

3. Мета громадського обговорення: врахування думки жителів Підкамінської громади щодо пониження ступеня Орихівчицького закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом Підкамінської селищної ради Львівської області до закладу освіти І ступеня з 1 вересня 2023 року. Також обговорення відповідного проєкту рішення, що виноситиметься на розгляд Підкамінської селищної ради.

Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Розвиток мережі комунальних закладів загальної середньої освіти забезпечує Підкамінська селищна рада. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

 Відповідно до статті 32 Закону України “Про повну загальну середню освіту” реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Відповідно до частини третьої статті 103 Бюджетного кодексу України освітня субвенція розподіляється між відповідними бюджетами на основі формули, яка розробляється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в сфері освіти, та затверджується Кабінетом Міністрів України і має враховувати, зокрема, такі параметри:

1) кількість учнів закладів загальної середньої освіти;

2) розрахункову наповнюваність класів;

3) навчальні плани.

Таким чином, фактична кількість ставок педагогічних працівників чи фактичний фонд оплати праці педагогічних працівників не враховуються при розподілі освітньої субвенції між місцевими бюджетами.

Відповідно до листа МОН «діючий формульний підхід до розподілу освітньої субвенції спрямований на підвищення якості освітніх послуг через стимулювання органів місцевого самоврядування до оптимізації неефективної мережі закладів загальної середньої освіти». Якщо фактична (середня) наповнюваність класів є меншою за розрахункову (нормативну) наповнюваність класів чи в разі утримання понаднормової кількості ставок педагогічних працівників, дефіцит коштів освітньої субвенції має покриватися за рахунок власних доходів місцевого бюджету. Дефіцит коштів освітньої субвенції в громаді на друге півріччя 2022 р. – в межах 5 млн грн, що ставить під загрозу повноцінну виплату заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти Підкамінської селищної ради.

На території Підкамінської селищної ради функціонують 12 закладів освіти, педагогічні працівники яких отримують заробітну плату з освітньої субвенції. З  них: 1 – початкова школа; 7 – закладів освіти І-ІІ ступенів; 4 – заклади освіти І-ІІІ ступенів.

Заходи з оптимізації шкільної мережі плануються провести з метою  створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання  наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх  потреб учнів та вихованців. Дія  прийнятого рішення поширюватиметься  на учнів  та їх батьків.

Різниця між річною вартістю навчання дитини у середньому та у класі з малою кількістю учнів сягає декілька десятків тисяч гривень: незалежно від кількості учнів, громада сплачує зі свого бюджету однакові кошти за опалення, електроенергію, воду і роботу технічного персоналу. Чим менше учнів – тим більша частка цих витрат припадає на кожного з них. Адже освітня державна субвенція виділяється з розрахунку на кожну дитину. За 2021-2022 навчальний рік вартість утримання дитини в Орихівчицькому закладі загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом Підкамінської селищної ради Львівської області становила понад 50 тис. грн., коли в середньому по громаді 33 тис. грн. Для порівняння: в Бродівській міській громаді освітня субвенція на одного учня – 24 673 грн.

В Орихівчицькому закладі загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом Підкамінської селищної ради Львівської області у 2021-2022 навчальному році здобувало освіту 48 учнів. Середня наповнюваність учнів в класах лише 5 учнів. Відсутній один навчальний клас. У наступному навчальному році планує навчатись 43 учнів.

Підвіз учнів з сіл Вербівчик та Орихівчик до Маркопільського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів з дошкільним підрозділом Підкамінської селищної ради Львівської області здійснюватиметься шкільним автобусом. Педагогічному працівнику буде запропоновано педагогічне навантаження у закладах освіти суміжних  сіл.

Отже, у результаті пониження ступеня у с. Орихівчик буде функціонувати Орихівчицька початкова школа, де будуть здобувати освіту учні 1-4 класів. Також розглядатиметься варіант утворення повноцінного закладу дошкільної освіти.

4. Суб’єкт, що виніс пропозицію щодо пониження ступеня Орихівчицького закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом Підкамінської селищної ради Львівської області до закладу освіти І ступеня – відділ освіти та гуманітарної політики Підкамінської селищної ради.

5. Строк, місце, час проведення  громадських слухань, реєстрації учасників – громадські слухання  відбудуться в приміщенні будинку культури смт Підкамінь, 21.08.2023 року о 15:00 год.

6. Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форми для подання пропозицій (зауважень) – відділ освіти та гуманітарної політики Підкамінської селищної ради, вул. Незалежності, 62, смт Підкамінь, Львівська область, 80670, e-mail: otgpidkaminosvita@ukr.net.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення  подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові  та адреси особи, яка їх подає протягом 15 днів з дати  опублікування повідомлення про його  проведення.

7. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати  консультації з питання, що винесено на громадське обговорення – відділ освіти та гуманітарної політики Підкамінської селищної ради, вул. Незалежності, 62, смт Підкамінь, Львівська область, 80670, e-mail: otgpidkaminosvita@ukr.net.

8. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Ковальчук Віра Павлівна – начальник відділ освіти та гуманітарної політики Підкамінської селищної ради.

9. Проєкт рішення Підкамінської селищної ради розміщено на офіційному сайті селищної ради

10. Строк і спосіб  оприлюднення результатів громадського обговорення – узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором протягом 2 днів після закінчення строку подання пропозицій та  проведення  аналізу,  оприлюднення результатів громадського обговорення – на сайті Підкамінської селищної ради  та відділу освіти та гуманітарної політики Підкамінської селищної ради.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні даного проєкту рішення.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь