A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підкамінська громада
Львівська область, Золочівський район

Медіація в Україні: перспективна альтернатива розгляду справ у суді

Дата: 25.01.2023 16:52
Кількість переглядів: 391

Фото без описуМедіація в Україні: перспективна альтернатива розгляду справ у суді

У наш час кожен, хто стикався із судовою системою, знає, що вирішення спору в суді потребуватиме грошових коштів на правову допомогу та займе чимало часу, а інколи це не один рік, оскільки спір переглядатимуть у всіх інстанціях. І тут варто замислитись, а чи є альтернативний спосіб вирішення проблеми?

Найкращою альтернативою покращення доступу до правосуддя та зменшення навантаження на суди є застосування такого способу вирішення спорів, як процедури медіації.

Медіація є одним із найпопулярніших альтернативних способів врегулювання спорів (конфліктів) у розвинених країнах світу, що допомагає сторонам конфлікту за допомогою медіатора налагодити комунікацію та обрати той варіант рішення, який задовольнить інтереси і потреби обох учасників спору. Як інструмент альтернативного вирішення спорів, медіація вже давно успішно працює, і от нарешті вона закріпилася на законодавчому рівні і в Україні. 16 листопада 2021 року Верховна Рада прийняла закон "Про медіацію". Цей документ визначає її як позасудову процедуру вирішення спору чи конфлікту шляхом переговорів, яка застосовується виключно за взаємною згодою сторін спору.

Однією із правових послуг, які надає система безоплатної правової допомоги, є надання допомоги в забезпеченні доступу до медіації. Право на такий вид допомоги мають усі громадяни, а також іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні.

Зокрема, надаючи допомогу в доступі до медіації, працівник системи БПД інформує клієнта про альтернативу суду — процедуру медіації, її можливості та переваги, де та в який спосіб можна отримати цю послугу. Фахівець відповість на запитання клієнта, пов’язані із застосуванням процедури медіації, надасть правову інформацію про медіацію, яка міститься у Законі України «Про медіацію» та інших нормативно-правових актах держави, а також міжнародних актах та стандартах.

Надання допомоги в забезпеченні доступу до медіації може надаватися працівником системи БПД як на стадії консультування клієнта, який вперше звернувся по допомогу до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (до врегулювання спору у суді), так і на тій стадії, коли клієнт вже є учасником судового процесу або досудового розслідування.

Завдяки налагодженій співпраці системи БПД із професійною спільнотою медіаторів клієнти із вразливих груп населення, які звертаються по допомогу до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який уклав угоду про співпрацю з медіатором, можуть отримати послугу медіації на безоплатній основі.

Оскільки громадяни мало знають про можливість отримати послугу медіації  та переваги такого правового інституту, існують певні упередження та стереотипи про правові підходи до вирішення спорів. Є нагальна потреба підвищувати обізнаність громадян про переваги такого правового інституту, як медіація.

Тому, якщо у вас є питання яке потребує вирішення, а самостійно вирішити його ви не в змозі, запрошуємо на консультацію до Бродівського бюро правової допомоги, де ви отримаєте повну інформацію про можливість вирішення вашої проблеми шляхом медіації.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися у бюро, яке знаходиться за адресою: м. Броди, вул. Щурата, 8, кабінет 5-6, тел. 2-51-13, 2-51-46.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь